BEDRIJFSFOTOGRAFIE

Foto's verkleinen voor website

Je foto's optimaliseren voor je website: daar komt nog behoorlijk wat bij kijken. Een snelle website is er voor gebruikers, maar zeker ook voor Google.

meer weten?

portretfotograaf wilmar boer
Wilmar Boer
Bedrijfsfotograaf & Vormgever

Je foto's optimaliseren voor je website: daar komt nog behoorlijk wat bij kijken. Een snelle website is essentieel voor gebruikers, maar ook voor je vindbaarheid in Google. Niemand wil wachten op het laden van grote foto's. En Google heeft al helemaal geen geduld meer. Het draait om performance. Alles wat je moet weten over optimaliseren en verkleinen van je foto's vind je hier.

benieuwd naar tarieven?

inhoudsopgave

Portretfotografie voorbeelden

Waarom foto's verkleinen?

Hoe groter de foto hoe scherper het beeld. Waarom zou je een foto dan verkleinen? Online gelden echter andere regels. Grote foto’s kosten veel laadtijd op je website. Daar zitten mensen niet op te wachten, voor je het weet klikken ze weg. En Google heeft al helemaal geen geduld meer: een snelle website is een must voor goede zoekresultaten. Dus moet je een foto verkleinen voor website gebruik. Tegelijkertijd wil je de beeldkwaliteit – bijvoorbeeld van de bedrijfsfotografie op je website – hoog houden. Hoe kun je een afbeelding verkleinen zonder kwaliteitsverlies? Wij leggen het je graag stap voor stap uit. Zo kun je eenvoudig foto’s verkleinen online.

 een snelle website is een must voor goede zoekresultaten

Hoe kan ik foto's verkleinen voor website? Een stappenplan

Je zoekt de optimale balans tussen kleine bestandsformaten en hoge kwaliteit van de afbeeldingen op je website. Daar wil je natuurlijk niet de hele dag mee bezig zijn. Daarom hebben wij alvast de route voor je uitgestippeld. Volg ons stappenplan voor foto’s verkleinen.

 

Stap #1 - De juiste tool selecteren

Er bestaan veel verschillende tools als je aan de slag gaat met foto’s verkleinen. Je kunt gebruik maken van Squoosh. Een webapplicatie van Google waarmee je snel en makkelijk afbeeldingsformaten aan kunt passen. Je kunt hiervoor ook TinyPNG gebruiken.

Eén van onze favoriete tools is I Love Image. Deze biedt nog meer mogelijkheden om foto’s aan te passen.

 

Stap #2 - Welke resolutie voor foto's op website?

De resolutie van een afbeelding is het aantal pixels (punten) per inch. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de details van je foto. Dat heeft ook gevolgen voor het formaat van de afbeeldingen en dus voor de laadsnelheid van je website. Voor online afbeeldingen raden we aan een resolutie van maximaal 1920px breedte te gebruiken.

 

Stap #3 – Verkleinen maar

Met behulp van I Love Image kun je afbeeldingen op verschillende manieren bewerken en kleiner maken. Kortom: foto’s optimaliseren voor gebruik online. We lichten een aantal opties toe.

 

Foto resizen

Via I Love Image kun je meerdere afbeeldingen tegelijk uploaden en qua formaat aanpassen met de optie ‘RESIZE IMAGE’. Je kunt kiezen voor pixels of percentage. Kies de optie Resize by Pixels voor je fotoresolutie verkleinen naar een maximale breedte van 1920px.

Foto verkleinen online? Met I Love Image

Foto bijsnijden

Met de optie ‘CROP IMAGE’ in I Love Image kun je een afbeelding bijsnijden. Upload je afbeelding en pas het kader aan door het te verslepen. Zo kun je het gewenste gedeelte uit de afbeelding ‘uitknippen’. Klik vervolgens op ‘CROP IMAGE’ en download het resultaat.

Foto bewerken

Wil je afbeeldingen nog verder aanpassen met filters, contrast, kleur en belichting? Gebruik dan de optie 'PHOTO EDITOR' van I Love Image. Daarmee kan je heel eenvoudig je foto’s bewerken, zonder dat je Adobe Photoshop nodig hebt.

 

Foto comprimeren

Het comprimeren van een foto betekent dat je een afbeelding verkleint, zonder de beeldkwaliteit te verlagen. De afbeelding blijft op het oog hetzelfde, maar heeft nu minder ruimte (in MB of KB) nodig op je website. Een tool die wij (van harte) aanraden is TinyPNG. Probeer zelf hoe gemakkelijk je hiermee je foto’s verkleint.

Hoe kan ik een JPG bestand kleiner maken? Met TinyPNG

 

#Extra tip: bestandsnamen en ALT-beschrijvingen

Tot slot een extra tip die je vindbaarheid in Google via afbeeldingen bevordert. Zorg voor een passende naam van je afbeelding (productfotografie.jpg is netter dan DISC-00084712.jpg). Verwerk in de ALT-tekst van de afbeelding de zoekwoorden van de webpagina waar je de afbeelding inzet.

 

Meer professioneel advies nodig voor website fotografie? Neem gerust contact met ons op.

< terug naar bedrijfsfotografie

Wilmar Boer

Een technische uitdaging om een creatief doel te bereiken. Daar doe je Wilmar een plezier mee.

Meer over Wilmarvraag offerte aan
.