Je foto's optimaliseren voor je website: daar komt nog behoorlijk wat bij kijken. Een snelle website is er voor gebruikers, maar zeker ook voor Google.
Je foto's optimaliseren voor je website: daar komt nog behoorlijk wat bij kijken. Een snelle website is essentieel voor gebruikers, maar ook voor je vindbaarheid in Google. Niemand wil wachten op het laden van grote foto's. En Google heeft al helemaal geen geduld meer. Het draait om performance. Alles wat je moet weten over optimaliseren en verkleinen van je foto's vind je hier.
Hoe groter de foto hoe scherper het beeld. Waarom zou je een foto dan verkleinen? Online gelden echter andere regels. Grote foto’s kosten veel laadtijd op je website. Daar zitten mensen niet op te wachten, voor je het weet klikken ze weg. En Google heeft al helemaal geen geduld meer: een snelle website is een must voor goede zoekresultaten. Dus moet je een foto verkleinen voor website gebruik. Tegelijkertijd wil je de beeldkwaliteit – bijvoorbeeld van de bedrijfsfotografie op je website – hoog houden. Hoe kun je een afbeelding verkleinen zonder kwaliteitsverlies? Wij leggen het je graag stap voor stap uit. Zo kun je eenvoudig foto’s verkleinen online.
een snelle website is een must voor goede zoekresultaten
Hoe kan ik foto's verkleinen voor website? Een stappenplan
Je zoekt de optimale balans tussen kleine bestandsformaten en hoge kwaliteit van de afbeeldingen op je website. Daar wil je natuurlijk niet de hele dag mee bezig zijn. Daarom hebben wij alvast de route voor je uitgestippeld. Volg ons stappenplan voor foto’s verkleinen.
Stap #1 - De juiste tool selecteren
Er bestaan veel verschillende tools als je aan de slag gaat met foto’s verkleinen. Je kunt gebruik maken van Squoosh. Een webapplicatie van Google waarmee je snel en makkelijk afbeeldingsformaten aan kunt passen. Je kunt hiervoor ook TinyPNG gebruiken.
Eén van onze favoriete tools is I Love Image. Deze biedt nog meer mogelijkheden om foto’s aan te passen.
Stap #2 - Welke resolutie voor foto's op website?
De resolutie van een afbeelding is het aantal pixels (punten) per inch. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de details van je foto. Dat heeft ook gevolgen voor het formaat van de afbeeldingen en dus voor de laadsnelheid van je website. Voor online afbeeldingen raden we aan een resolutie van maximaal 1920px breedte te gebruiken.
Stap #3 – Verkleinen maar
Met behulp van I Love Image kun je afbeeldingen op verschillende manieren bewerken en kleiner maken. Kortom: foto’s optimaliseren voor gebruik online. We lichten een aantal opties toe.
Foto resizen
Via I Love Image kun je meerdere afbeeldingen tegelijk uploaden en qua formaat aanpassen met de optie ‘RESIZE IMAGE’. Je kunt kiezen voor pixels of percentage. Kies de optie Resize by Pixels voor je fotoresolutie verkleinen naar een maximale breedte van 1920px.
Foto bijsnijden
Met de optie ‘CROP IMAGE’ in I Love Image kun je een afbeelding bijsnijden. Upload je afbeelding en pas het kader aan door het te verslepen. Zo kun je het gewenste gedeelte uit de afbeelding ‘uitknippen’. Klik vervolgens op ‘CROP IMAGE’ en download het resultaat.
Foto bewerken
Wil je afbeeldingen nog verder aanpassen met filters, contrast, kleur en belichting? Gebruik dan de optie 'PHOTO EDITOR' van I Love Image. Daarmee kan je heel eenvoudig je foto’s bewerken, zonder dat je Adobe Photoshop nodig hebt.
Foto comprimeren
Het comprimeren van een foto betekent dat je een afbeelding verkleint, zonder de beeldkwaliteit te verlagen. De afbeelding blijft op het oog hetzelfde, maar heeft nu minder ruimte (in MB of KB) nodig op je website. Een tool die wij (van harte) aanraden is TinyPNG. Probeer zelf hoe gemakkelijk je hiermee je foto’s verkleint.
#Extra tip: bestandsnamen en ALT-beschrijvingen
Tot slot een extra tip die je vindbaarheid in Google via afbeeldingen bevordert. Zorg voor een passende naam van je afbeelding (productfotografie.jpg is netter dan DISC-00084712.jpg). Verwerk in de ALT-tekst van de afbeelding de zoekwoorden van de webpagina waar je de afbeelding inzet.
Meer professioneel advies nodig voor website fotografie? Neem gerust contact met ons op.
Een profielfoto laten maken. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Wat maakt nou een goed portret? Consistentie in portretfoto's van al je collega's is belangrijk. Denk daarbij aan een vaste achtergrond, kleurbalans, compositie en natuurlijk een vaste belichting. Doordat de foto's vergelijkbaar met elkaar zijn, zorgen de foto's voor herkenning. Houd hiermee ook rekening met nieuwe medewerkers. Is het de bedoeling dat zij ook op dezelfde manier op de foto kunnen als zij er later bijkomen? Bij het fotograferen houden wij rekening met de rule-of-third, de ooglijn, schaduwwerking in de ogen en natuurlijk geen onnatuurlijke glans op de huid.
Welke achtergrond bij een zakelijk portret?
Welke achtergrond is het best? Dat hangt er vanaf wat voor werk je doet en hoe je huisstijl uitgewerkt is. Buiten, in de studio, of aan het werk op kantoor. Belangrijk is dat de achtergrond niet teveel afleidt. De aandacht moet natuurlijk uitgaan naar het onderwerp: jijzelf of je collega. Met een effen achtergrond is de persoon later bij de nabewerking goed vrijstaand te maken. Je kunt dan nog veel kanten op met bijvoorbeeld een zwarte achtergrond, een witte achtergrond of een transparant portretfoto. Dat kan handig zijn voor het gebruik van de foto op bijvoorbeeld je website of flyers.
Kledingtips: wat draag je op je zakelijke portretfoto?
Er zijn geen regels over wat je wel en niet kunt dragen. Wel hebben we enkele tips. Het belangrijkste is, dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Zakelijke kleding kan formeel of informeel zijn, afhankelijk van de organisatie en het beeld wat je vast wilt leggen. Felle kleuren en drukke prints zouden kunnen afleiden. Of juist het karakter van je organisatie onderstrepen. In het algemeen kan je zeggen: drukke patronen & streepjes werken niet zo goed. Dan ontstaat voor je het weet het zogenaamde moiré-effect. Effen kleuren werken vaak wel goed voor zakelijke portretten, omdat de nadruk dan ligt op het gezicht.
Heb je ook zo'n hekel aan fotoshoots?
De meeste mensen gaan liever naar een tandarts dan naar een fotograaf. De vraag is natuurlijk: waar heb je de mooiste glimlach? Tijdens een fotoshoot is het vaak een kwestie van opwarmen door een paar foto's te laten schieten. De professionele fotograaf zal je aanwijzingen geven en zorgt ervoor dat jij je op je gemakt voelt. Dit moet natuurlijk aanvoelen. Want ongemakkelijkheid ga je zien. Hoe bereid je je voor op een zakelijke portretshoot? Een goede nachtrust en zonneschijn in de week voor jouw sessie kan geen kwaad. Zorg in ieder geval dat je op je gemak bent!
Hoe om te gaan met make-up of visagie?
Benieuwd of het inhuren van een make-up artiest een goed idee is? Vaak hangt dit samen met het doel van de foto's. Goede visagie heeft een behoorlijk grote impact. Geen glimmers, een natuurlijke uitstraling. Er niet te dik bovenop. Binnen onze fotostudio werken we samen met diverse professionals op het gebied van visagie. Ook een fotoshoot met visagie is dus mogelijk.
Zakelijke foto's gebruiken - waar inzetten?
Wanneer je de zakelijke portretten van je medewerkers ontvangen hebt, ga je ze natuurlijk zo veel mogelijk gebruiken. De beste tips voor portretfotografie? Laat al je collega's bijvoorbeeld hun LinkedIn profielfoto aanpassen of laat een nieuwe e-mailhandtekening maken voor iedereen. Van visitekaartjes tot papieren flyers: de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat jezelf zien met een overtuigend zakelijk portret.
Wilmar Boer
Een technische uitdaging om een creatief doel te bereiken. Daar doe je Wilmar een plezier mee.