BEDRIJFSFOTOGRAFIE

Je collega’s voorbereiden

De dag van de shoot komt eraan. Met in de hoofdrol: je collega's. Het kan veel geregel zijn: de juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste locatie.

meer weten?

portretfotograaf wilmar boer
Eva Schoonderbeek
Klantrelatiemanager

De dag van de shoot op jouw werkplek komt eraan. Met in de hoofdrol: je collega's. Het kan veel geregel zijn om de juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste locatie te krijgen. Stem op tijd met elkaar af wat de bedoeling is voor de dag van de fotoshoot. Communiceer de locatie en eventuele instructies als het om kleding gaat. Als je een dag hebt met een volle planning is het fijn als iedereen weet waar hij aan toe is. Beeldvoerders heeft al veel fotoshoots gedaan, we delen graag onze kennis en ervaring met je door het delen van een voorbeeldmail naar je collega's en een lijst met kledingtips. Doe er je voordeel mee!

benieuwd naar tarieven?

inhoudsopgave

Portretfotografie voorbeelden

Je collega's voorbereiden op fotoshoot

Kledingtips

Hier een paar tips voor alle mensen die op de foto gaan om van tevoren rekening mee te houden qua kleding:

 • Trek liever geen kleding aan met fijne patronen, zoals kleine ruitjes of stippen. Dit kan namelijk wat gek overkomen op de foto door 'dansende' lijnen.
 • Vermijd liever een kledingkleur die verdwijnt in de achtergrond van de foto's.
 • Trek iets aan wat bij je past. Bezoek je klanten? Dan goed om kleding te kiezen die je ook aan zou trekken naar de klant.
 • Onze tip: Neem voor de zekerheid een tweede setje kleding mee als je dat prettig vindt om even te kunnen wisselen.
 • Vul dit lijstje aan met wensen die je specifiek hebt voor deze opdracht. Misschien heb je bepaalde kledingwensen, kleding in de kleur van de huisstijl, juist formeel/informeel etc.

Voorbeeldmail om je collega's te informeren over de shoot

Hierbij een voorbeeldmail om je collega's te informeren over de aankomende fotoshoot.

Titel: De fotograaf komt langs, dit moet je weten

Hoi collega,

Op <datum> hebben we een fotografiedag gepland met een professionele fotograaf van Beeldvoerders om mooie zakelijke profielfoto’s van alle medewerkers en sfeerfoto's op kantoor te maken. De sfeerfoto's worden gebruikt in onze communicatie-uitingen en de profielfoto’s worden op de werken bij-pagina van onze website geplaatst. Uiteraard mag je jouw professionele foto ook gebruiken op bijvoorbeeld LinkedIn als je dat leuk vindt.

Om de fotografie soepel te laten verlopen hebben we een planning gemaakt, je bent ingedeeld in een tijdblok.

 • We verwachten jou om <invullen> uur.
 • Duur: Ongeveer 15 minuten
 • Locatie: <Adres van het kantoor + de ruimte waar iemand wordt verwacht invullen>

Nog een paar tips van de fotograaf om van tevoren rekening mee te houden qua kleding:

 • Trek liever geen kleding aan met fijne patronen, zoals kleine ruitjes/stippen.
 • Vermijd liever een kledingkleur die verdwijnt in de achtergrond van de foto's.
 • Trek iets aan wat bij je past. Bezoek je klanten? Dan goed om kleding te kiezen die je ook aan zou trekken naar de klant.
 • Onze tip: Neem voor de zekerheid een tweede setje kleding mee als je dat prettig vindt om even te kunnen wisselen.
 • <Vul dit lijstje aan met wensen die je specifiek hebt voor deze opdracht. Misschien heb je bepaalde kledingwensen, kleding in de kleur van de huisstijl, etc.>

Mocht je hier nog vragen over hebben dan kan je terecht bij mij via  <e-mailadres en/of telefoonnummer>.

We kijken ernaar uit! Tot dan!

<Jouw naam>

Portretfotografie organiseren met een planningstool

Voordat de fotodag begint, is het belangrijk dat er een planning gemaakt wordt voor alle personen. Dat kan je zelf doen door bijvoorbeeld een lijst te maken in Excel. Maar je kan ook gebruikmaken van de planningstool van Beeldvoerders.

Hoe werkt de planningstool van Beeldvoerders?

Eerst bepalen we hoeveel tijd we nemen per persoon voor de fotografie. Om mensen op hun gemak te stellen, nemen we graag de tijd voor ze. Daar worden de foto's persoonlijker en mooier van. Soms is het belangrijk om, door het grote volume aan foto's, sneller te werken. De benodigde tijd per persoon varieert van 5 tot 30 minuten. We bepalen samen met jou hoeveel tijd we nodig hebben aan de hand van:

 • De gewenste hoeveelheid foto's per persoon
 • Of je gebruikmaakt van visagie
 • De locatie (gebruiken we bijvoorbeeld meerdere locaties of werken we met één achtergrond)

Vervolgens plaatsen we het aantal benodigde tijdsblokken in de planningstool. We maken een x-aantal slots per uur. Collega's schrijven zich vervolgens eenvoudig in op een gewenst tijdsslot. Ze krijgen een nette agenda-uitnodiging en bevestigingsmail en een reminder een dag van tevoren. Het herplannen van een afspraak kan ook via de tool.

We hopen dat je met deze tips en tricks de juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste locatie geregeld krijgt. Lukt het je niet, dan schakel je ons gewoon in en we helpen je ;-).

< terug naar bedrijfsfotografie

veelgestelde vragen

Hoe maak je een goede profielfoto?

Een profielfoto laten maken. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Wat maakt nou een goed portret? Consistentie in portretfoto's van al je collega's is belangrijk. Denk daarbij aan een vaste achtergrond, kleurbalans, compositie en natuurlijk een vaste belichting. Doordat de foto's vergelijkbaar met elkaar zijn, zorgen de foto's voor herkenning. Houd hiermee ook rekening met nieuwe medewerkers. Is het de bedoeling dat zij ook op dezelfde manier op de foto kunnen als zij er later bijkomen? Bij het fotograferen houden wij rekening met de rule-of-third, de ooglijn, schaduwwerking in de ogen en natuurlijk geen onnatuurlijke glans op de huid.

Welke achtergrond bij een zakelijk portret?

Welke achtergrond is het best? Dat hangt er vanaf wat voor werk je doet en hoe je huisstijl uitgewerkt is. Buiten, in de studio, of aan het werk op kantoor. Belangrijk is dat de achtergrond niet teveel afleidt. De aandacht moet natuurlijk uitgaan naar het onderwerp: jijzelf of je collega. Met een effen achtergrond is de persoon later bij de nabewerking goed vrijstaand te maken. Je kunt dan nog veel kanten op met bijvoorbeeld een zwarte achtergrond, een witte achtergrond of een transparant portretfoto. Dat kan handig zijn voor het gebruik van de foto op bijvoorbeeld je website of flyers.

Kledingtips: wat draag je op je zakelijke portretfoto?

Er zijn geen regels over wat je wel en niet kunt dragen. Wel hebben we enkele tips. Het belangrijkste is, dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Zakelijke kleding kan formeel of informeel zijn, afhankelijk van de organisatie en het beeld wat je vast wilt leggen. Felle kleuren en drukke prints zouden kunnen afleiden. Of juist het karakter van je organisatie onderstrepen. In het algemeen kan je zeggen: drukke patronen & streepjes werken niet zo goed. Dan ontstaat voor je het weet het zogenaamde moiré-effect. Effen kleuren werken vaak wel goed voor zakelijke portretten, omdat de nadruk dan ligt op het gezicht.

Heb je ook zo'n hekel aan fotoshoots?

De meeste mensen gaan liever naar een tandarts dan naar een fotograaf. De vraag is natuurlijk: waar heb je de mooiste glimlach? Tijdens een fotoshoot is het vaak een kwestie van opwarmen door een paar foto's te laten schieten. De professionele fotograaf zal je aanwijzingen geven en zorgt ervoor dat jij je op je gemakt voelt. Dit moet natuurlijk aanvoelen. Want ongemakkelijkheid ga je zien. Hoe bereid je je voor op een zakelijke portretshoot? Een goede nachtrust en zonneschijn in de week voor jouw sessie kan geen kwaad. Zorg in ieder geval dat je op je gemak bent!

Hoe om te gaan met make-up of visagie?

Benieuwd of het inhuren van een make-up artiest een goed idee is? Vaak hangt dit samen met het doel van de foto's. Goede visagie heeft een behoorlijk grote impact. Geen glimmers, een natuurlijke uitstraling. Er niet te dik bovenop. Binnen onze fotostudio werken we samen met diverse professionals op het gebied van visagie. Ook een fotoshoot met visagie is dus mogelijk.

Zakelijke foto's gebruiken - waar inzetten?

Wanneer je de zakelijke portretten van je medewerkers ontvangen hebt, ga je ze natuurlijk zo veel mogelijk gebruiken. De beste tips voor portretfotografie? Laat al je collega's bijvoorbeeld hun LinkedIn profielfoto aanpassen of laat een nieuwe e-mailhandtekening maken voor iedereen. Van visitekaartjes tot papieren flyers: de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat jezelf zien met een overtuigend zakelijk portret.

Eva Schoonderbeek

Aandacht geven, problemen oplossen en helpen: dat is waar Eva warm voor loopt. Ze kijkt ernaar uit om je te ontmoeten!

Meer over Evavraag offerte aan
.