blog

Infographic videomarketing in Nederland

In deze Infographic hebben we de belangrijkste onderzoeksresultaten voor je samengevat. Zo heb je in een oogopslag de meest relevante informatie in beeld.

meer weten?

Martijn Godeke
filmmaker

Je kunt er eigenlijk niet omheen: videomarketing is dé manier om in beeld te komen – en te blijven – bij je doelgroep. Zeker in de huidige ‘contentoceaan’ vormt video een mooi middel om op te vallen. Een veelzijdig middel om gedurende de customer journey in te zetten in de verschillende fases. Denk aan een uitlegvideo om in beeld te komen tijdens de awareness fase. Een ‘kijk-en-vergelijk’-video in de consideration fase. Je offerte verrijken met een video in de aankoopfase. En vervolgens in contact blijven met je klant via interessante videocontent. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos…

Over eindeloze mogelijkheden gesproken: in Amerika is al veel onderzoek gedaan naar het gebruik van videomarketing. Leuk die cijfers uit the USA, maar hoe zit het eigenlijk bij ons in Nederland? We vroegen onze stagiaires Jan en Anouk om daar eens in te duiken. 

Leuk die cijfers uit the USA, maar hoe zit het eigenlijk bij ons in Nederland?

Onderzoeksachtergrond

Deze twee studenten van de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) zochten tijdens hun onderzoeksstage voor ons uit, hoe het in Nederland zit met videomarketing. En dat hebben ze grondig aangepakt. Met behulp van een systeemanalyse brachten ze een causale kaart in beeld waarin verschillende opvallende uitkomsten te zien waren. Ook in andere bronnen vonden ze informatie over het gebruik van videomarketing door adviseurs en marketeers. Tenslotte raadpleegden ze Nederlandse trainers, marketing- en salesmanagers, marketeers en adviseurs met een enquête over hun ervaringen met videomarketing.  

Infographic

Het onderzoek resulteerde in een flink aantal pagina’s boordevol uitgebreide informatie. Een hele kluif met als geweldige beloning het cijfer 8,7 voor onze studenten. Graag delen we de resultaten van het onderzoek, maar dat is nogal een berg data. Daarom hebben we in deze Infographic de belangrijkste onderzoeksresultaten voor je samengevat. Zo heb je in een oogopslag de meest relevante informatie in beeld.

De infographic met de opvallendste uitkomsten

Enkele opvallende uitkomsten

In de Infographic vatten we de opvallendste uitkomsten voor je samen. Deels uit het internationale bronnenonderzoek en deels uit de eigen enquête onder Nederlandse organisaties.

Bronnenonderzoek

We zien over het algemeen een duidelijke toename van het gebruik van video als marketingtool sinds 2016. Circa 44% van de videomarketeers schakelt een externe partij in voor het maken van videocontent. De meerderheid van de marketeers geeft aan dat video bijdraagt aan het verhogen van de gemiddelde tijd die bezoekers doorbrengen op hun website. Een mooie kans om in contact te zijn met je doelgroep en meer gekwalificeerde leads te verzamelen.

Ook onder consumenten speelt video een belangrijke rol bij het nemen van aankoopbeslissingen. Bovendien blijft video langer op het netvlies dan dezelfde boodschap in tekstvorm.

Enquête onder Nederlandse organisaties

Voor onze enquête hebben we ons gericht op een doelgroep voor wie videomarketing een handig middel kan zijn. Denk aan: iedereen die weleens iets heeft uit te leggen. Met name trainers/coaches, adviseurs, allround marketeers en marketing- of salesmanagers. Een ruime meerderheid van de deelnemers blijkt al gebruik te maken van video. Bijna de helft van de deelnemers geeft aan dat video steeds belangrijker wordt. Meer dan de helft verwacht dit de komende drie jaar in te gaan zetten. Vooral de social video speelt daarbij een belangrijke rol, zo blijkt uit de reacties. Maar er zijn veel meer mogelijkheden.

Het vergroten van naamsbekendheid is het meest genoemde doel van de inzet van videomarketing. Opvallend zijn de drempels die de deelnemers ervaren om dit middel in te zetten: de tijd ontbreekt, het is te duur en het is onduidelijk wat de investering opbrengt.

Onze Pitch Studio is helemaal ingericht op het slim en efficiënt opnemen van video's

Conclusie

Voor Beeldvoerders zijn de resultaten van het onderzoek buitengewoon interessant met het oog op onze professionele Pitch Studio. Daar zijn we helemaal ingericht op het slim en efficiënt opnemen van uitlegvideo’s, waardoor we de genoemde drempels aanzienlijk kunnen verlagen.

in welke groeifase jullie zitten? download de whitepaper

Dowload je pitch templatE hier

Verder lezen?

Martijn Godeke

Precisie. Perfectie. Kwaliteit. Maar hij vergeet niet om ook te blijven genieten.

Meer over Martijn
Martijn Godeke
.