Hoe test ik de snelheid van mijn website?

Hoe test je de snelheid van je website en waarom is dat belangrijk om meer resultaat uit je website te halen?

Een snelle website

Een belangrijk aspect van je website is de performance: hoe snel laadt je website? Waarom is dit zo belangrijk? Is dit alleen relevant voor de websitegebruikers? Er zijn twee belangrijke redenen om de snelheid van je website kritisch te bekijken:
1. een goede gebruikerservaring (UX)
2. je vindbaarheid in Google (SEO)

Google neemt de snelheid van je website onder andere mee in de beoordeling van relevante zoekresultaten. Met het Web Vitals-programma van Google wordt er ook actief gestuurd op performance. Conclusie: wil je beter vindbaar worden in Google? Wil je meer resultaten uit je website halen? Zorg dan dat de performance van je pagina's op orde is. Zowel voor de gebruiker als voor Google.

Hoe test ik de snelheid van mijn website?

Je kunt de snelheid van je website onder andere testen via Google Pagespeed. Google Pagespeed kan je zowel op desktop als op mobiel testen.

  • Ga naar Google Pagespeed en voer je domeinnaam in.
  • Klik op analyseren. Het kan even duren tot de test klaar is.
  • Zodra de test klaar is, kan je het resultaat zien. Schrik niet, Google is sinds 2021 extra streng geworden op het gebied van snelheid.
Google Core Web Vitals
Google Core Web Vitals

Wat betekenen mijn scores?

In Google Pagespeed komt je meerdere gekke afkortingen tegen:

LCP: Largest Contentful Paint: dit meet de snelheid van je webpagina. Streefgetal: dit moet onder de 2.5 seconde zijn.

FID: First Input Delay: dit meet de interactiviteit van je webpagina. Streefgetal: deze moet onder de 100 miliseconde zijn.

CLS: Cumulative Layout Shift: dit meet de visuele stabiliteit van je webpagina. We hebben er allemaal een hekel aan als websites verspringen en pop-ups genereren. Streefgetal: deze moet onder de 0,1 seconde zijn.

Wil je werken aan een betere laadtijd van je website? Stuur dan een e-mail naar support@beeldvoerders.nl

.