Wachtwoorden: hoe maak ik sterke wachtwoorden?

De beste tips voor het bedenken en beheren van wachtwoorden.

Sterke wachtwoorden...

Wachtwoorden.... de meeste mensen zullen geen vreugdekreten slaken als het gaat om het beheren van wachtwoorden. Dikke kans dat je hier wat van herkent:

Tips voor wachtwoorden

De beste tips voor het beheren van wachtwoorden op een rij:

De tip-der-tips

Onthoud ze niet zelf. Schrijf het niet op. Stop daarmee. Het is niet te doen. Maak gebruik van een passwordmanager. Start met Keeper bijvoorbeeld. Zo hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden. Keeper doet de rest.

Gebruik wachtzinnen ipv wachtwoorden

Over dat ene wachtwoord van Keeper. Gebruik wachtzinnen in plaats van wachtwoorden. Bedenk de wachtzin zelf. Gebruik geen bekende uitspraken, gezegdes of spreuken. Een voorbeeld van een wachtzin is bijv: "Ovihbi2023!" (online veiligheid is heel belangrijk in 2023!). Gebruik geen geboortedata, wachtwoorden uit de top-1000 (password1, test123, vakantie1 e.d.), varianten op je eigen naam of de namen van je huisdieren, kinderen of geliefden of hobby's, maar kies voor een uniek wachtwoord met het liefst zoveel mogelijk tekens (een wachtzin).

Lengte van het wachtwoord is relevanter dan complexiteit

Zo is bijv. "onzehondheeftlastvanzijnlinkerpoot" een sterker wachtwoord dan "!H6is#". Nog sterker is: "0nzeH0ndheeftlastvanz1jnl1nkerp00t". Gebruik nooit dezelfde wachtzin. Gebruik geen standaarduitdrukkingen. Zorg ervoor dat al je online accounts een ander wachtwoord hebben. Je kunt bijvoorbeeld wel overwegen een onderdeel van het wachtwoord generiek te laten zijn en voor het specifieke account iets toe te voegen. Als je als wachtwoord "Ovihbi2025!" gebruikt, dan voeg je voor een account bij bol.com bijvoorbeeld "bo" toe. Het wordt dan: "Ovihbi2025!bo"

Wijzig regelmatig je online wachtwoorden

Nogmaals: gebruik wachtwoordsoftware om je wachtwoorden te beheren. Niet meer zelf willen onthouden.

Houd je PC virusvrij

Zo voorkom je dat er 'keyloggers' toetsaanslagen traceren.

.