BEDRIJFSFOTOGRAFIE

Foto ideeën verzamelen

Waar doe je inspiratie op voor goede bedrijfsfotografie? Voorbeelden helpen vaak om je gedachten te ordenen, de creativiteit te prikkelen.

meer weten?

portretfotograaf wilmar boer
Wilmar Boer
Bedrijfsfotograaf & Vormgever

Moeten zakelijke foto’s er ook altijd zakelijk uitzien? Dat is maar de vraag. Je kunt ook kiezen voor een verrassende aanpak. Door op te vallen en af te wijken, vang je de aandacht van je doelgroep op een originele manier. In dit artikel zetten we een aantal fotografie ideeën voor je op een rijtje. Daarmee kan jij inspiratie opdoen voor jouw bedrijfsfoto’s.

benieuwd naar tarieven?

inhoudsopgave

Portretfotografie voorbeelden

Foto ideeën verzamelen

Foto-idee #1 Fotografie met verrassend perspectief

Door gebruik te maken van een opvallend perspectief, springen je foto’s in het oog. Er zijn 3 verschillende perspectieven waar je gebruik van kunt maken:

Vogelperspectief

In dit geval fotografeer je je onderwerp van bovenaf. Ideaal om daarvoor een drone te gebruiken. Alsof je een vogel bent die erboven zweeft. Dit creëert een gevoel van vrijheid en overzicht.

Kikvorsperspectief

Kruip in de huid van een kikker en fotografeer je onderwerp van onderaf. Zo lijkt het groter en indrukwekkender. Dat heeft een krachtig effect.

Ooghoogte

Deze variant bevindt zich tussen vogelperspectief en kikvorsperspectief. Dit creëert een betrokken gevoel omdat het lijkt alsof je contact maakt met je onderwerp.

Foto-idee #2 Fotografeer met je huisstijlkleur

Door je huisstijl consequent in te zetten, zorg je voor herkenbaarheid. Ook in je fotografie kun je dit gebruiken, door bijvoorbeeld je huisstijlkleuren daarin terug te laten komen. Zo ademt je uitstraling een consistent beeld. Dat kan het branding effect van je fotografie extra versterken.

Klik op de afbeelding voor de complete website

Foto-idee #3 Conceptfotografie

Als je kiest voor conceptfotografie gaat het om het verhaal achter de foto. Je geeft je beelden een extra lading mee. Dit kan heel direct zijn, maar ook heel subtiel. Laat je fantasie de vrije loop en kies bijvoorbeeld voor surrealisme: speel met de realiteit en verwerk verschillende elementen op een creatieve of originele manier. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De Beeldvoerders groeimetafoor in beeld

Foto-idee #4 Denk eens wit, denk eens zwart, denk eens zwart-wit

Frank Boeijen zong het al. Dus denk eens aan zwart-wit fotografie als je op zoek bent naar ideeën voor een zakelijke fotoshoot. In de kleurrijke wereld om ons heen, valt zwart-wit mooi op. Vormen en lijnen komen extra tot hun recht. Contrast wordt benadrukt en kan de aandacht naar je product of thema trekken.

Foto-idee #5 Gebruik formatfotografie

Bedenk een vast format als idee voor je fotoshoot. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald object kiezen en dit op alle beelden terug laten komen. Zo zorg je dat het visuele concept van je fotografie een consistent beeld geeft. Klinkt een beetje vaag? Bekijk dan dit voorbeeld van een klantcase.

Foto-idee #6 Maak slim gebruik van reflecties

En dan bedoelen we niet dat je erop gaat reflecteren als in ‘erover nadenken’. Maar dat je letterlijk gebruik maakt van reflecties en weerspiegelingen in gebouwen, water of andere glanzende oppervlakken. Hiermee bereik je verrassende effecten en worden je foto’s echte eyecatchers.

Foto-idee #7 Verras met long exposure fotografie

Bij long exposure fotografie werk je met lange sluitertijden om zo meer beweging in beeld te brengen. Dat heeft een creatief en dynamisch effect. Je kent vast wel voorbeelden waarbij rijdende auto’s of vallende sterren in het donker gefotografeerd zijn. Dan krijg je een statisch beeld met lichtstrepen.

Foto-idee #8 Speel met tegenlicht

Meestal wil je tegenlicht voorkomen. Als je een selfie maakt, zorg je bijvoorbeeld dat je geen raam of fel zonlicht achter je hebt, want dan is je gezicht haast niet te zien. Toch kan het ook mooi zijn om tegen het licht in te fotograferen. Je onderwerp wordt onderbelicht en contrasteert fel met de achtergrond. Vormen, schaduwen en lijnen worden duidelijker en dat geeft een spannend resultaat.

Foto-idee #9 Opvallende teamfotografie

Ben je op zoek naar verrassende teamfoto ideeën? Denk dan eens out-of-the-box. Portretfoto’s zijn op zich een veilige keuze, maar niet echt origineel. Bedenk hoe je jouw team op een opvallende(re) manier in beeld kan brengen, die past bij jullie product of dienst. Of ter gelegenheid van een jubileum of ander speciaal moment. Op deze pagina vind je 5 ideeën voor een originele teamfoto.

Foto-idee #10 Flitsfotografie op locatie

Tot slot aandacht voor de hobby van onze fotograaf Wilmar: verrassen met flitsfotografie op locatie. Met flitslicht kun je prachtige effecten bereiken. Met flitsers en lichtopstellingen kun je verrassende effecten bereiken in je fotografie. Maar het is wel een vak apart. En laat het nou de hobby zijn van onze fotograaf Wilmar. Dus als je meer wilt weten over de mogelijkheden, neem gerust contact op.

< terug naar bedrijfsfotografie

veelgestelde vragen

Hoe maak je een goede profielfoto?

Een profielfoto laten maken. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Wat maakt nou een goed portret? Consistentie in portretfoto's van al je collega's is belangrijk. Denk daarbij aan een vaste achtergrond, kleurbalans, compositie en natuurlijk een vaste belichting. Doordat de foto's vergelijkbaar met elkaar zijn, zorgen de foto's voor herkenning. Houd hiermee ook rekening met nieuwe medewerkers. Is het de bedoeling dat zij ook op dezelfde manier op de foto kunnen als zij er later bijkomen? Bij het fotograferen houden wij rekening met de rule-of-third, de ooglijn, schaduwwerking in de ogen en natuurlijk geen onnatuurlijke glans op de huid.

Welke achtergrond bij een zakelijk portret?

Welke achtergrond is het best? Dat hangt er vanaf wat voor werk je doet en hoe je huisstijl uitgewerkt is. Buiten, in de studio, of aan het werk op kantoor. Belangrijk is dat de achtergrond niet teveel afleidt. De aandacht moet natuurlijk uitgaan naar het onderwerp: jijzelf of je collega. Met een effen achtergrond is de persoon later bij de nabewerking goed vrijstaand te maken. Je kunt dan nog veel kanten op met bijvoorbeeld een zwarte achtergrond, een witte achtergrond of een transparant portretfoto. Dat kan handig zijn voor het gebruik van de foto op bijvoorbeeld je website of flyers.

Kledingtips: wat draag je op je zakelijke portretfoto?

Er zijn geen regels over wat je wel en niet kunt dragen. Wel hebben we enkele tips. Het belangrijkste is, dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Zakelijke kleding kan formeel of informeel zijn, afhankelijk van de organisatie en het beeld wat je vast wilt leggen. Felle kleuren en drukke prints zouden kunnen afleiden. Of juist het karakter van je organisatie onderstrepen. In het algemeen kan je zeggen: drukke patronen & streepjes werken niet zo goed. Dan ontstaat voor je het weet het zogenaamde moiré-effect. Effen kleuren werken vaak wel goed voor zakelijke portretten, omdat de nadruk dan ligt op het gezicht.

Heb je ook zo'n hekel aan fotoshoots?

De meeste mensen gaan liever naar een tandarts dan naar een fotograaf. De vraag is natuurlijk: waar heb je de mooiste glimlach? Tijdens een fotoshoot is het vaak een kwestie van opwarmen door een paar foto's te laten schieten. De professionele fotograaf zal je aanwijzingen geven en zorgt ervoor dat jij je op je gemakt voelt. Dit moet natuurlijk aanvoelen. Want ongemakkelijkheid ga je zien. Hoe bereid je je voor op een zakelijke portretshoot? Een goede nachtrust en zonneschijn in de week voor jouw sessie kan geen kwaad. Zorg in ieder geval dat je op je gemak bent!

Hoe om te gaan met make-up of visagie?

Benieuwd of het inhuren van een make-up artiest een goed idee is? Vaak hangt dit samen met het doel van de foto's. Goede visagie heeft een behoorlijk grote impact. Geen glimmers, een natuurlijke uitstraling. Er niet te dik bovenop. Binnen onze fotostudio werken we samen met diverse professionals op het gebied van visagie. Ook een fotoshoot met visagie is dus mogelijk.

Zakelijke foto's gebruiken - waar inzetten?

Wanneer je de zakelijke portretten van je medewerkers ontvangen hebt, ga je ze natuurlijk zo veel mogelijk gebruiken. De beste tips voor portretfotografie? Laat al je collega's bijvoorbeeld hun LinkedIn profielfoto aanpassen of laat een nieuwe e-mailhandtekening maken voor iedereen. Van visitekaartjes tot papieren flyers: de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat jezelf zien met een overtuigend zakelijk portret.

Wilmar Boer

Een technische uitdaging om een creatief doel te bereiken. Daar doe je Wilmar een plezier mee.

Meer over Wilmarvraag offerte aan
.